İZMİR'DE STAT BAYRAMI
BAŞBAKAN Binali Yıldırım iki günlük İzmir temaslarının finalini yeni statlarını temelini atarak yaptı.
Başbakan Yıldırım, Buca'daki gençlik merkezi açılış töreninden Göztepe, Karşıyaka ve Alsancak statlarının temelinin atılacağı üç noktaya canlı bağlantı gerçekleştirdi. Kentteki statların için ciddi çaba harcayan AK Partili 3 vekil Mahmut Atilla Kaya, Hamza Dağ ve Kerem Ali Sürekli ve İZVAK Başkanı Ali Erten stat alanlarında hazır bulundu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Alsancak’ta, Atilla Kaya, Göztepe’de, Kerem Ali Sürekli ise Karşıyaka'da temel atma törenini gerçekleştirdi.
Alsancak, Göztepe ve Karşıyaka statlarının temel atma töreni ve Yasin Börü Gençlik Merkezi'nin açılışı için Serdar Yereli Spor Salonu yanındaki alanda Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla tören düzenlendi.
Başbakan Buca'daki törende statlar için düğmeye basmadan önce kürsüye gelerek önemli açıklamalarda bulundu.


STATLARIN TEMELİNİ ATTI
Buca'da İzmir'in Alsancak, Karşıyaka ve Göztepe statlarının temelini de atan Başbakan Binali Yıldırım, "İzmir'in 100 yıllık tarihi geçmişi olan kulüplerin statlarının temelini de Buca'da atıyoruz. Bucaspor'un tabii gönlümüzde ayrı bir yeri var. Buca'nın stadı var. Onlar kendi aralarında anlaşamadılar. Nerede temel atalım? Karşıyaka'da atalım dedik, Göztepe olmaz dedi, Göztepe'de atalım, Altay olmaz dedi. Biz dedik ki tarafsız Buca'da bu temeli atalım. Böylece tatlıya bağlayalım. İzmir'in kurtuluş günü Türk futbolu için de İzmir futbolu içinde önemli bir gün. Özlemle beklenen bu statlar bugüne kolaylıkla gelmedi. Türlü engellerle karşılaştık. Engel engel engel ve nihayet bütün engelleri bütün mahkemeleri hallederek bugünlere geldik. İzmir'de iş yapıyoruz ama gelin bir de bize sorun, maalesef İzmir'e çivi çakmayanlar yapılan hizmetlere de engel olmaktan geri durmuyor" diye konuştu.

3 STAT 400 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK
Konuşmasında, ekonomide sporda, sanatta, gençleri artık ön planda görmek istediklerini de vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım şöyle devam etti:

"Onların gelişmelerini sağlayacak her türlü alt yapıyı, imkanı sunmaya çalışıyor, bunun için seferber oluyoruz. 15 yıl boyunca AK Parti hükümetleri 80 ilde olduğu gibi İzmir'in gençlerine de büyük hizmetler verdi. İzmir'de futbola gönül verenler için önemli tarihi bir gün, yıllar boyunca Türk futboluna hizmet edecek. Az sonra ilk kazmasını vurularak, İzmir takımları bu statlarda hepimize gurur veren o anlı şanlı geçmiş yıllarını tekrar yaşatacak. Göztepe 2016 - 2017 yılında süper lige çıktı. Tebrik ediyoruz. Göztepe İzmir'i süper ligde temsil edecek. İstedik ki Akdeniz oyunlarına ev sahipliği yapan İzmir'e yakışan stadyumlar olsun. İzmir taraftarı takımının maçlarını en güzel statlarda izlesin. Temelini atacağımız üç stadyumun yerine UEFA standartlarında Türkiye'nin hak ettiği stadyumları kazandırmak içini harekete geçtik. Yapılan iyileştirme çalışmalarının yeterli olmadığını gördük. Alınan tedbirlerin sonucu yeniden stadyumları sıfırdan yapmaya karar verdik. Alsancak Stadyumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı uhdesinde, Karşıyaka ve Göztepe stadyumları TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle yapılacak. Üç stada toplam 400 milyon liraya mal olacak. Helalihoş olsun. Bazı nedenlerden dolayı maalesef bu iş engellendi. Belediyeler bunu mahkemelere taşıdı. Mahkemeler uzun süreler aldı. Bütün engelleri nihayet hallettik. Şimdi temelini atıyoruz. Alsancak Stadı 14 bin, Göztepe 20 bin, Karşıyaka 15 bin seyirci kapasitesi olacak. Üç stadyumu İzmir'e kazandıracağız. Türkiye'de gençlik adına çok büyük projeler devam ediyor."

AÇILIŞLAR İÇİNİ TARİH SÖZÜ ALDI
Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasından sonra sırasıyla Alsancak Stadı'na bağlandı. Burada sözleşme gereği 2019 yılının Mayıs ayında teslim edilmesi gereken stadın 2019 yılının Şubat ayında, ligin ikinci yarısına yetiştirilmesini istedi. Yüklenici firmadan söz aldı. Ardından Göztepe Stadı'na bağlanıldı. Başbakan Yıldırım, burada da sözleşmede 700 günde teslim edileceği bilgisinin olduğunu belirterek, bunun da Alsancak Stadı gibi 2019 yılının Şubat ayında açılmasını istedi. Temel atmada son bağlanılan yer ise Karşıyaka Stadı oldu. Karşıyaka Stadı'nın da takımın kuruluş tarihini simgelemesi için 19.12.2018 tarihinde bitirilmesi istendi. Başbakan Yıldırım da bunun sağlanması talimatını verdi. Temel atma töreninden sonra Başbakan Binali Yıldırım, buradan ayrıldı.

"İZMİR İÇİN ÇİVİ ÇAKMAYANLAR..."
Yıldırım, "Bugün Türk Futbolu ve özellikle de İzmir futbolu için çok önemli bir gün. Buca’da aynı zamanda Yasin Börü’nün anısını yaşatmak adına bir gençlik merkezi kuruluyor. Bu ülke birliğini beraberliğini sürdürecek. Teröre asla fırsat vermeyecek. İzmir birliğin, beraberliğin sembol şehri. Onun için bölücülerce katledilen Börü’nün ismini, Buca’da yaşatacağız.
Statlar bugüne kolay gelmedi. Türlü türlü engellerle karşılaştık. Engel engel engel! Nihayet bütün engelleri mahkemeleri hallederek bugüne geldik. İzmir’de iş yapıyoruz ama gelin bize sorun. İzmir’e çivi çakmayanlar yapılan hizmetlere engel olmaktan geri durmuyor" diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise, İzmir'de yapılacak Alsancak, Göztepe ve Karşıyaka statlarını çok kısa sürede tamamlayarak, taraftarlara kazandıracaklarını belirtti. 

TÖREN
İzmir'deki kulüplerinden birçok sporcunun yanı sıra vatandaşların ilgi gösterdiği açılış töreni için temelleri atılan Alsancak, Göztepe ve Karşıyaka statlarında da taraftarlar toplandı. 
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve Türk bayraklarının asıldığı tören alanına giriş sırasında katılımcılara Türk bayrakları dağıtıldı.
Törene Başbakan Yıldırım ve Gençlik ve Spor Bakanı Bak'ın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı.

STATLAR
İzmir futbolunda çok önemli bir yere sahip olan Alsancak Stadı, 2014-2015 sezonu başında depreme dayanıksız olması nedeniyle kapatıldı. 2015'te yıkılan stat mevcut yerine tekrar yapılacak. Yeni stadın kapasitesi 14 bin kişi olacak.
TOKİ tarafından 218 milyon 900 bin lira bedelle ihale edilen 20 bin 35 kapasiteli Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nin (Göztepe Stadı) 700 günde tamamlanması hedefleniyor.
2014'te yapılan ilk ihaleden sonra tekrar 62 milyon bedelle ihale edilen ve bazı çalışmaların yapıldığı Karşıyaka Stadı,15 bin kapasiteli olarak inşa edilecek.
Tarih: 14 Eylül 2017, Perşembe
Top