ÖNEMLİ KENTSEL SPOR YATIRIMLARI



Alsancak Stadı
Kapasite: 15.000
Yatırımcı: Gençlik ve Spor Bakanlığı


Karşıyaka Stadı
Kapasite: 15.000
Yatırımcı: TOKİ


Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu
Yatırımcı: İzmir Büyükşehir Belediyesi


Diğer Projeler
ALSANCAK STADI:

Yatırımcı: GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI

Kapasite: 15.000 Kişi


Kronoloji:

20.08.2014 tarihinde , yapı ve can güvenliği nedeniyle ,İzmir Spor Güvenlik Kurulu kararı ile kapatıldı.

21 Temmuz 2015 tarihinde , stadyum olarak yenilenmek üzere yıkımı gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendisine ait olan alanı, stadyum yapılması amaçlı olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis etti.

31.10.2016 tarihinde , arazinin imar planı düzenleme ve tadilatları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce onaylandı.

Mimari uygulama projeleri, İZVAK’ın da fikir ve önerileri ile geliştirilerek son haline getirildi.

18.01.2017 tarihinde imar plan tadilatları ve hazırlanan mimari projeler , İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onayladı.

Halen ,imar planının askı süreci ve ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor. Nisan 2017 son haftası içerisinde ihale edilmesi planlanıyor.

GÖZTEPE STADI:

Yatırımcı: TOKİ – BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ

Kapasite: 20.000 Kişi


Kronoloji:

29.01.2014 tarihinde, yerinde yenilenmek üzere ihalesi yapıldı.

Açılan davalar sonucu inşaat başlayamadı.

06.01.2016 tarihinde Göztepe Spor Kulübü’nün de isteği üzerine mevcut ihale iptal edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendisine ait olan alanı, stadyum yapılması amaçlı olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis etti.

Proje değişikliğine gidildi. Göztepe Spor Kulübü tarafından yeni proje hazırlandı.

Arazi içerisinde bulunan özel mülkiyet nedeni ile Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı aldı. Kamulaştırma yoluyla mülkiyet sorunu giderildi.

İmar planı tadilat süreçleri tamamlandı.

Eş zamanlı olarak Proje ve İhale dosyası üzerinde çalışmalar tamamlandı. TOKİ, 31 Mart 2017 tarihinde “Ön Yeterlilik İhalesi” ne çıkacağını açıkladı.

KARŞIYAKA STADI:

Yatırımcı: TOKİ – BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ

Kapasite: 15.000 Kişi


Kronoloji:

28.01.2014 tarihinde yerinde yenilenmek üzere ihalesi yapıldı.

15 Nisan 2014 tarihinde müteahhit firmaya yer teslimi yapıldı.

10 Haziran 2015 tarihinde, arazi üzerindeki eski binaların yıkımı ve stat temel inşaatlarının yapımı başladı.

Karşıyaka Belediyesi, kadastral parsellerden ihdas nedeniyle oluşan mülkiyet hakkını , stadyum yapılması amaçlı olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devretti.

Aralık 2015 tarihine kadar temel, zemin iyileştirme ve subasman inşaatı çalışmaları tamamlandı.

İhalenin iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi , Şehir Plancıları Odası ve özel şahıslar olmak üzere 4 adet dava açıldı. Davalardan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce , özel şahıslarca ve Karşıyaka Belediyesi’nce açılan davalar , mahkemece ve Danıştay tarafından reddedildi ve bu davalar ortadan kalktı.

İzmir Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davanın yerel idari mahkeme süreci devam ediyor ve iken 13.01.2017 tarihinde ihale TOKİ tarafından iptal edildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, davalara neden olan plan tadilatlarını tamamlamak üzere Karşıyaka Belediyesi’ne müracaat etti, ancak müracaat Karşıyaka Belediyesi’nce reddedildi. İmar planı tadilat çalışmaları, halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde devam ediyor.

TOKİ, uygulanmış mevcut proje üzerinden 27 Mart 2017 tarihinde ön yeterlilik ihalesine çıkacağını duyurdu.

TİRE STADI:

Yatırımcı: -

Kapasite: 15.000 Kişi


Kronoloji:

4 Eylül 2015'te temeli atılan Tire Stadı'nın 64 milyon lirayı bulan yapım maliyetinin yüzde 75'ini İzmir Büyükşehir Belediyesi karşıladı. Bornova Doğanlar Stadı'nın ardından Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandırdığı ikinci stat olma özelliği taşıyan yeni Tire Stadı'nın çimlendirme çalışması 1.2 milyon TL'ye mal oldu. 4x6 m. boyutlarındaki iki skorboardun yanı sıra ses ve ışık sistemleriyle Tire Stadı, Türkiye'nin en modern spor tesislerinden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, stadın yapımına verdiği katkıların yanı sıra bağlantı yolları ve otopark imalatlarının da gerçekleştirdi. Stadın yanındaki 29 bin metrekarelik yeşil alana ise antrenman sahası ve koşu parkurları yapılacak. Stat içinde sosyal tesisler ve misafir takımlar için konaklama tesisi de bulunacak. Yeni Tire Stadı, estetik görünümü kadar mükemmel akustiği ile de ev sahibi takımlar için önemli bir avantaj yaratacak.

METİN OKTAY TESİSLERİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ:

Kronoloji:

Torbalı’daki 80 dönümlük arazi üzerine 2014 yılında yapımına başlanan Altınordu Futbol Meslek Okulu Tesisleri’nde çim sahaların tohumunu 9 Eylül 2015’te atıldı, 28 Eylül 2015’te tam kapasiteyle hizmet vermeye başladı.

Kulübün 92. kuruluş yıldönümünde (26 Aralık) çim sahalarda ilk karşılaşma oynandı. AFMO olarak anılan Altınordu Futbol Meslek Okulu’nda FIFA standartlarında tribünlü 5 saha, 1 futsal salonu, 1 spor salonu, 2 plaj futbolu sahası, 1 forvet şut çalışma ve 1 kaleci eğitim alanı, lojmanlar, idari merkez, yemekhane ve sosyal tesislerden oluşacak.

Başkan Seyit Mehmet Özkan, “Bu toprakların çocuklarından gerçek profesyonel futbolcular yetiştirmek için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu tesislerden, sadece Altınordumuzun değil Türk futbolunun geleceğinin teminatı olacak çocuklarımız yetişecek. Hiç unutulmasın diye açılış için özellikle 9 Eylül’ü tercih ettik. İzmir’in kurtuluş gününde biz de Türk futbolunun üretkenliği yolunda çok önemli bir adım atmış bulunduk” dedi.

Tesislerde biri suni, üç UEFA standartlarında çim saha, U13,U14, U15, U16 ve U17 ekiplerinin kaldığı kamp merkezi, forvet ve kaleci çalışma sahaları bulunuyor. Tesise iki nizami saha, bir futsal salonu, U19 Takımı için kamp merkezi yapılması için İZVAK nezdinde Gençlik Hizmetleri Spor Bakanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonu ile temaslar sürüyor…

Top